Tradycyjny węglowy śmierdziuch z charakterem, czy banalny w obsłudze elektryczny lub gazowy? Dobierz grill odpowiedni do swoich oczekiwań – pomożemy Ci w tym!
Naszą analizę grillów zaczniemy od najbardziej popularnego.
Grill węglowy
Czyli stary i sprawdzony sposób na ciepłą kiełbaskę, w którym nie ma się co zepsuć. To niewątpliwie jego największa zaleta. Węgiel czy brykiet możemy dostać praktycznie na każdej stacji benzynowej, a to stwarza możliwość swobodnego przewożenia grilla i rozkoszowanie się tym sportem narodowym nawet nad pobliską rzeczką. Grill węglowy można kupić w dużej rozpiętości cenowej. Od tych najprostszych, niekiedy nawet jednorazowych, po bardziej rozbudowane z pokrywą skracającą czas pieczenia i wysuszaniu potraw, termometrem czy też systemem wspomagającym rozpalanie, które często stanowi nie lada wyzwanie.
Przy zakupie warto zwrócić uwagę czy elementy urządzenia są zabezpieczone przed korozją, a także czy sam grill jest odpowiednio wyważony i stabilny.
Zalety:
- mobliność, łatwość przestawiania w dowolne miejsce
- niezawodność wynikająca z prostoty urządzenia
- nadawanie potrawom charakterystycznego smaku i zapachu
- niewielkie gabaryty
Wady:
- wytapiający się tłuszcz ścieka na żarzący się węgiel w wyniku czego powstają szkodliwe substancje, które mogą osadzić się na przygotowywanym jedzeniu
- wymagający wprawy podczas rozpalania
- trudny w utrzymaniu czystości
- wymagający ciągłego dozoru, pilnowania odpowiedniej temperatury
Grill gazowy – zyskujący coraz większą popularność.
Te urządzenia są zazwyczaj większe i bardziej skomplikowane w budowie, a co za tym idzie także droższe od ich węglowych odpowiedników (300 – ok. 20 tys. zł.). Bezapelacyjne ich główną zaletą jest możliwość utrzymania stałej temperatury na poziomie, który pozwoli żeby nasza karkówka była soczysta i pięknie dopieczona.
Ruszt zazwyczaj umieszczony jest bezpośrednio nad palnikami. Żeliwna osłona umożliwia równomierne rozprowadzenie ciepła podczas pieczenia i nie pozwoli na zgaszenie płomienia. Dla tradycjonalistów polecamy wykorzystanie kamieni lawy wulkanicznej (dostępnych już od 9 zł/kg) dających efekt podobny do żarzącego się węgla.
Podczas zakupu zwróć uwagę na materiał, z którego jest wykonany. Ruszt z żeliwa będzie dłużej trzymał ciepło, ze stali nierdzewnej będzie się z kolei lepiej czyścić. Piekarnik grilla powinien być duży i głęboki dla zapewnienia lepszego obiegu temperatury. Lepiej nie kupować grilla z piekarnikiem stalowym – kiepsko współpracuje z wysokimi temperaturami.
Zalety:
- prosty w obsłudze
- łatwy w utrzymaniu czystości
- płynna regulacja temperatury
- nie dymi
- tani w użytkowaniu
- szybkość przyrządzenia posiłków
Wady:
- wielkie gabaryty, masywne urządzenia
- mało mobilne – raczej do przydomowego użytku
Grill elektryczny – alternatywa dla osób dysponujących ograniczoną przestrzenią.
Sprawdzi się w małych osiedlowych ogródkach, na balkonach czy tarasach, gdzie często występuje zakaz grillowania. Większość grilli elektrycznych wyposażona jest w tackę ociekową, w której zbiera się ściekający tłuszcz. Warto pamiętać, że to właśnie podczas spalania tłuszczu kapiącego na żarzące się palenisko, powstają związki chemiczne szkodliwe dla naszego zdrowia. Potrawy przygotowywane w ten sposób są soczyste i chrupiące, a co najważniejsze nie przywierają podczas pieczenia. W ofercie sklepów możemy spotkać grille z pokrywą, które dają możliwość duszenia potraw, grille jednostrefowe, które umożliwiają grillowanie tylko z jednej strony, oraz dwustrefowe – grillujące obustronnie.
Ważnym parametrem grilla elektrycznego jest jego moc, od której zależy szybkość nagrzewania się i czas przygotowywania potraw (od 700W do 2300 W). Warto zwrócić uwagę czy ruszt pokryty jest powłoką nieprzywierającą, która ułatwi jego mycie.
Zalety:
- niewielkie rozmiary
- do użytku w domu i na zewnątrz, bez względu na porę roku
- prosty w obsłudze, szybkie uruchamianie
- równomierne smażenie
- płynna regulacja temperatury
- łatwość utrzymania w czystości
Wady:
- uzależniony od źródła zasilania
- ograniczony kablem
- przygotowane potrawy nie posiadają charakterystycznego smaku i aromatu
Na koniec coś dla ambitnych, czyli zrób sobie grilla!
Grill to nie taka skomplikowana sprawa. Z łatwością jesteś w stanie takowy samodzielnie skonstruować, mając na uwadze ilość miejsca, którym dysponujesz i własne potrzeby. Taki grill pozwoli nie tylko zyskać szacunek wśród znajomych, ale także dopasować jego wielkość do indywidualnych potrzeb. W końcu nic tak nie irytuje jak ta jedna kiełbaska, na którą zabraknie miejsca na ruszcie. Poniżej kilka inspiracji dotyczących budowy grilla na własny wymiar.