fbpx
NAJBLIŻSZY PUNKT:
SPRAWDŹ »
kuchnia1

Otwarta kuchnia powiększa przestrzeń w domu. Jednak połączenie kuchni z salonem sprawia, że na oba pomieszczenia trzeba patrzeć jak na całość. Jak zatem zaplanować takie pomieszczenie, aby uzyskać efekt spójności i aby nie przytłoczyć, i nie zdominować wypoczynkowej części wnętrza?

 

Wyraźny podział.

Granicą umowną między strefami jest najczęściej barek lub wyspa. Nie powinno się na nich umieszczać zbyt wielu sprzętów AGD i przedmiotów do gotowania, bo ich nadmiar zdominuje przestrzeń, czyniąc z salonu wyłącznie jadalnię. Idealnie byłoby, gdyby na wyspie kuchennej nie umieszczać płyty grzewczej z uwagi na to, że okap nad wyspą bardzo rzuca sie w oczy. Barek, tudzież wyspa od strony salonu powinien wyglądać jak stół. Od strony kuchni miejsce pod blatem warto wykorzystać poprzez zabudowanie szafkami i szufladami.

Spójność.

Meble kuchenne nie mogą wykończeniem i stylistyką odbiegać od wyposażenia salonu. Nowoczesne meble w salonie źle bedą wygladały przy rustykalnym wystroju kuchni.Najlepiej aby fronty szafek kuchennych były z tego samego materiału co fronty w części wypoczynkowej. Warto zrezygnować z otwartych półek, aby nie eksponować ewentualnego bałaganu, oraz zainwestować w AGD do zabudowy.
Przy otwartej kuchni bardzo ważny jest wybór podłogi. Można w obu pomieszczeniach zastosować jednakowy materiał. Identyczna posadzka spowoduje, że kuchnia połączona z salonem będzie sprawiała wrażenie większej. Uniknie się także ryzyka nieudanego połączenia kolorów oraz aranżacyjnego chaosu.

Im mniej tym lepiej.

Należy pamiętać, że na otwartej przestrzeni każdy, nawet najmniejszy detal ma znaczenie. Postawmy więc na mało rzucające sie baterie kuchenne i inne kuchenne utensylia. Niech to salon lśni.

Napisz komentarz:

*

Twój adres e-mail nie będzie widoczny publicznie.

© 2018 Wszelkie prawa zastrzeżone | Zbieranski.pl
 
Realizacja: e-Advertising.pl